2018-04-27 15:57:28

Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih

Veliki sportsko-edukativni događaj Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih održan je 23.4. s početkom u 11.00 sati na Trgu bana Jelačića u Topuskom.

Program je započeo u 11.00 sati, a učenike, nastavnike i sve okupljene pozdravili su Ivica Kuzmić, načelnik općine i Tomislav Gudić, direktor natjecanja Plazma Sportskih igara mladih.

Prilikom preuzimanja plakete Sportskih igara mladih kao zahvalu za podršku i suradnju, gospodin Kuzmić istaknuo je važnost provođenja ovakvih aktivnosti za djecu i mlade.


Zajedničkim paljenjem plamena koji su zapalili nogometaš Duško Petrović, načelnik Kuzmić i Tomislav Gudić iz Plazma Sportskih igara mladih svečano je otvorena Turneja u Topuskom.

U sportskom dijelu programa sudjelovali su osnovnoškolci s područja Topuskog koji su se natjecali u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara, a sve natjecatelje burno su pratili njihovi navijači.

U napetim utrkama na 60 metara u dvije kategorije, 2007. godište i mlađi i 2009. godište i mlađi za dječake i djevojčice pobijedili su: Dario Federbar, Marko Miljanović, Ana Putrić i Magdalena Šalković.
Turnir u graničaru u velikim i napetim finalima iznjedrio je dvije pobjedničke ekipe:
Nepobjedivi Petrinjci i Sokolovi.

Pobjednici su se plasirali na državnu zavšnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati krajem lipnja u Savudriji.

Povodom održavanja Plazma Sportskih igara mladih u 2018., Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno s Organizacijskim odborom Plazma Sportskih igara mladih i u suradnji s partnerima pripremilo je veliku nacionalnu kampanju ''Zajedno više možemo – u akciji s policijom“. Kampanja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje.
Predstavnici policijske uprave educirali su djecu o važnosti ponašanja u prometu, usvajanja zdravih stilova života. Okupljena djeca sudjelovala su u radionici mini forenzike i kampanji protiv govora mržnje. Predstavnici Crvenog križa i DVD Topusko otkrili su male tajne svojih zanimanja i dijelili korisne savjete.

Coca-Cola kutak bio je orijentiran na nogometnu tematiku i pun okrijepe za sve, a kako bismo svi bili savjesni i očuvali našu prirodu sve bočice sokova i vode prikupljali su se u reciklažnom korneru.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2018. godini održati će se po 22. puta i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice. Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno od ožujka do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika). Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje – Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U proteklih 21 godinu Sportske igre mladih okupile su preko 1.200.000 djece i mladih.


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Topusko