2017-03-15 20:43:00

PROJEKT „Svjetlo i tama pričaju“

Danas je u našoj školi održano edukativno predavanje/radionica u sklopu projekta „Svjetlo i tama pričaju“ u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Brošurama i predavanjem prikazan nam je svakodnevni život i problemi s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe te dio djelatnosti Udruge.

Gospođa Mira i njen pas vodič Maks poučili su nas kako pomoći slijepoj osobi u prometu; što sve treba naučiti pas vodič; kako se kreću u prometu (autobus i tramvaji); kako ulaze u ustanove; koliko godina provedu zajedno te koliko je važno uvažavanje potreba i različitosti ljudi oko nas. Gospođa Kristina nam je sa svojom Cili pokazala osnove kretanja u prometu; prostorijama na poslu; objasnila je kako su slijepe i slabovidne osobe relativno dobro prihvaćene u društvu te im mnogi nastoje pomoći.

Trener pasa Damir objasnio nam je kako se odabiru, socijaliziraju i treniraju psi vodiči za slijepe osobe, psi za pomoć djeci s posebnim potrebama, terapijski psi te psi pomagači. Učenici su osvijestili teškoće kretanja slijepih osoba hodajući s povezom kao simulacijom sljepoće (i uz pomoć psa vodiča bilo je teško koračati poznatim prostorom). Družili smo se i s Bobijem – psom učenikom koji će jednog dana biti terapijski pas.

Zanimljive goste/predavače pozdravili smo pljeskom i pozvali ih na ponovna druženja!

 


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Topusko