2013-03-05 16:21:20

PROJEKT "Zdrav za 5"

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenuli su projekt kojim žele spriječiti nastanak ovisnosti te usmjeriti mlade na zdrav život i očuvanje prirode.

U veljači je u osmim razredima provedeno anketiranje o navikama i ponašanjima povezanima s maloljetničkom konzumacijom alkohola i opojnih droga te sudjelovanjem u kockanju i igrama na sreću.

Kako je najviše problema na našem području  povezano s alkoholizmom, na edukativnim radionicama i predavanjima učenicima je omogućena direktna komunikacija s djelatnicima policijskih postaja/uprava. Na predavanju o štetnosti alkohola su učenicima i roditeljima zorno prikazane posljedice njihovih neprimjerenih oblika ponašanja.

 Danas su djelatnici PU Sisačko-moslavačke učenike iznova podučavali da je kupovanje alkohola, pijenje i opijanje maloljetnika prvenstveno odabir pojedinca; da je zakonom zabranjeno; posljedice snose svi sudionici, a često mogu biti i kobne. Prodaja alkohola maloljetnicima kažnjava se iznosima u tisućama kuna što za mnoge radnike u trgovinama, kafićima ili na kioscima te vlasnike trgovina i kafića uopće nije mala cijena.

Svako opijanje može završiti privođenjem u policijsku postaju te podnošenjem kaznene prijave, a svaka osoba koja ima kaznenu prijavu gubi mogućnost zapošljavanja na mnogim radnim mjestima. Učenici i predavači zaključili su da alkohol potiče na nasilje i agresivnost; pijanci za volanom uzrokuju nesreće na cestama, a česti problemi su i uništavanje imovine, krađe te trudnoća nakon pijanstva.

Na edukativnoj radionici učenicima je ponuđen scenarij subotnjeg izlaska te im je omogućeno da samostalno dovrše započetu priču. Tako smo do u detalje saznali etape planiranja i provođenja maloljetničkih pijanki – bilo u ljetnim, bilo u zimskim mjesecima.

Porazna i zabrinjavajuća je činjenica da od četrdesetak učenika prisutnih na predavanju samo njih pet nema iskustva ni s kakvim oblikom pijanstva. Ne zaboravimo – prosječno im je 14 godina tek!


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Topusko