preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

Login
e-Dnevnik

e-Dnevnik za učenike i roditelje

e-Dnevnik za nastavnike

 HAKOM brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona - Kratki vodič za djecu i roditelje (i sve koji žele znati više u digitalnom dobu)

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Natjecanje Dabar

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A B C D E F H I J K L M N O P S Š U V Z
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 55)

bez opisa

Potraži izraz:
Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROJEKT "Zdrav za 5"
Autor: Administrator , 5. 3. 2013.

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenuli su projekt kojim žele spriječiti nastanak ovisnosti te usmjeriti mlade na zdrav život i očuvanje prirode.

U veljači je u osmim razredima provedeno anketiranje o navikama i ponašanjima povezanima s maloljetničkom konzumacijom alkohola i opojnih droga te sudjelovanjem u kockanju i igrama na sreću.


Kako je najviše problema na našem području  povezano s alkoholizmom, na edukativnim radionicama i predavanjima učenicima je omogućena direktna komunikacija s djelatnicima policijskih postaja/uprava. Na predavanju o štetnosti alkohola su učenicima i roditeljima zorno prikazane posljedice njihovih neprimjerenih oblika ponašanja.

 Danas su djelatnici PU Sisačko-moslavačke učenike iznova podučavali da je kupovanje alkohola, pijenje i opijanje maloljetnika prvenstveno odabir pojedinca; da je zakonom zabranjeno; posljedice snose svi sudionici, a često mogu biti i kobne. Prodaja alkohola maloljetnicima kažnjava se iznosima u tisućama kuna što za mnoge radnike u trgovinama, kafićima ili na kioscima te vlasnike trgovina i kafića uopće nije mala cijena.

Svako opijanje može završiti privođenjem u policijsku postaju te podnošenjem kaznene prijave, a svaka osoba koja ima kaznenu prijavu gubi mogućnost zapošljavanja na mnogim radnim mjestima. Učenici i predavači zaključili su da alkohol potiče na nasilje i agresivnost; pijanci za volanom uzrokuju nesreće na cestama, a česti problemi su i uništavanje imovine, krađe te trudnoća nakon pijanstva.

Na edukativnoj radionici učenicima je ponuđen scenarij subotnjeg izlaska te im je omogućeno da samostalno dovrše započetu priču. Tako smo do u detalje saznali etape planiranja i provođenja maloljetničkih pijanki – bilo u ljetnim, bilo u zimskim mjesecima.

Porazna i zabrinjavajuća je činjenica da od četrdesetak učenika prisutnih na predavanju samo njih pet nema iskustva ni s kakvim oblikom pijanstva. Ne zaboravimo – prosječno im je 14 godina tek!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju