preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

Login
e-Dnevnik

e-Dnevnik za učenike i roditelje

e-Dnevnik za nastavnike

 HAKOM brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona - Kratki vodič za djecu i roditelje (i sve koji žele znati više u digitalnom dobu)

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Natjecanje Dabar

Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A  B  C  D  E  F  H  I  J  K  L  M  N  O  P  S  Š  U  V  Z 
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 55 izraza)
prikaži samo izraze, bez opisa

Potraži izraz:

Izraz Opis
Pamćenje

Mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. Pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Ono je u uskoj vezi s učenjem, mogli bismo reći da bez njega učenje ne bi imalo smisla jer je pamćenje mjesto na kojem se čuvaju informacije, a ujedno je i proces unutar čovjeka koji obrađuje te informacije.

Pedagogija

Znanost koja proučava odgojne i obrazovne procese. Ona se bavi istraživanjem i analizom zakonitosti odgoja i obrazovanja. Glavni predmet proučavanja pedagogije je odgojno obrazovni proces i njegove zakonitosti, a iz navedenog proizlaze i sljedeći zadaci:

  1. Proučavanje i istraživanje pojava u odgojno obrazovnom procesu.
  2. Razvijanje i poboljšavanje odgojno obrazovnog rada.
  3. Znanstveno vrjednovanje postignutih rezultata, normiranje i usmjeravanje prema poželjnim oblicima.
  4. Razvoj i unapređivanje pedagoške metodologije istraživanja.
PISA

(engl. Programme for International Student Assessment) Program međunarodne procjene znanja i vještina učenika.

Zajednički su ga osmislile i zajednički ga razvijaju zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) s ciljem procjenjivanja stupnja usvojenosti znanja i vještina učenika koji se bliže završetku obveznog školovanja nephodnih za njihovo potpuno sudjelovanje u društvu.

PISA također mjeri opće ili kroskurikularne kompetencije učenika, kao što su strategije učenja, stavovi i uvjerenja učenika te pripremu za cjeloživotno učenje.

Portal za učenje

(engl. learning portal) je bilo kakvo web mjesto koje učenicima ili organizacijama nudi konsolidirani pristup do materijala za učenje i trening. Materijali su skupljeni s različitih izvora i/ili od različitih dobavljača. Voditelji takvih portala često se nazivaju i agregatorima sadržaja, distributerima sadržaja i sl.

Poučavanje

Aktivnost učitelja usmjerena na pružanje potpore i stvaranje uvjeta za učenje.

Pseudonim

Lažno, drugo ime pomoću kojega se neka osoba predstavlja s ciljem zatajivanja svog pravog identiteta ili kao način da se osoba predstavi u drugom svjetlu ili za razbijanje predrasuda oko porijekla ili pripadnosti pojedinom spolu.preskoči na navigaciju