preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

Login
e-Dnevnik

e-Dnevnik za učenike i roditelje

e-Dnevnik za nastavnike

 HAKOM brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona - Kratki vodič za djecu i roditelje (i sve koji žele znati više u digitalnom dobu)

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Natjecanje Dabar

Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Rječnik
Prikaži sve izraze koji započinju slovom:
A  B  C  D  E  F  H  I  J  K  L  M  N  O  P  S  Š  U  V  Z 
ili prikaži SVE izraze u rječniku (ukupno: 55 izraza)
prikaži samo izraze, bez opisa

Potraži izraz:

Izraz Opis
Objekt učenja

(engl. learning object) je višestruko iskoristiva i medijski nezavisna nakupina informacija koja se koristi kao temeljni gradivni element kod izrade sadržaja za e-učenje. Objekti učenja povezani su s ciljevima učenja.

Obrazovanje

Pod obrazovanjem se podrazumijeva institucija, proces, sadržaj i rezultat organiziranog i/ili slučajnog učenja u funkciji razvoja različitih kognitivnih sposobnosti, kao i stjecanja raznovrsnih znanja, umijeća i navika.

Obrazovanje ljudi obično se dijeli na formalno - u školama, i neformalno - izvan škole. U Hrvatskoj se formalna naobrazba dijeli u 5 stupnjeva:

  1. predškolsko obrazovanje
  2. osnovnoškolsko obrazovanje
  3. srednjoškolsko obrazovanje
  4. dodiplomsko obrazovanje
  5. postdiplomsko obrazovanje

Osnovna škola u trajanju od 8 godina je obvezna i besplatna.

Obrazovanje na daljinu

(engl. distance education) je obrazovanje koje je oblikovano tako da može biti izvedeno u okruženju u kojem su učitelji i učenici geografski i/ili vremenski dislocirani.

Obrazovanje doseže do udaljenih lokacija korištenjem sinhronih i asinhronih oblika podučavanja, uključujući sljedeće: pisana korespondencija, tekst, grafika, audio i video zapisi, CD-ROM i sl., online učenje, audio i video konferencija, interaktivna televizija, itd.

Obrazovanje na daljinu ne isključuje tradicionalno obrazovanje u učionicama. Obrazovanje na daljinu je širi pojam nego učenje na daljinu.

Ocjena

Vrijednosni sud koji ima uporište u rezultatima mjerenja tj. procjenjivanja.

Odgoj

Sustavni nastavom organiziran proces kojim se izgrađuju pozitivne osobine ličnosti, stavovi, pogled na život i svijet, te karakterne i moralne, radne i društvene vrijednosti. U nastavi se ostvaruje dosljednom realizacijom konkretnih odgojnih zadataka. Samoodgoj se ostvaruje vlastitim djelovanjem svakog pojedinca.

Osnovna škola

Škola koju učenik pohađa kao prvu školu. Djelatnost osnovnog školstva obuhvaća odgoj i obvezno školovanje, druge oblike školovanja djece i omladine i školovanje odraslih osoba. Svrha je osnovnog školstva da učeniku omogući stjecanje znanja, pojmova, umijeća, stavova i navika potrebnih za život i rad ili daljnje školovanje.preskoči na navigaciju